کد مطلب: 228837
آمريکا به برجام پايبند نباشد لزومي ندارد ايران پايبند بماند
تاریخ انتشار : 1396/09/12 11:40:46
نمایش : 1448
«پل پيلار» با بيان اينکه تمامي الزامات در برجام بايد رعايت شود، گفت: اگر امريکا به تعهدات خود در برجام پايبند نباشد، ايران نيز نمي تواند به تعهدات خود پايبند باشد.
 به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، با افزايش فشارهاي دولت آمريکا بر ايران طي ماه هاي پس از روي کار آمدن ترامپ به عنوان رئيس جمهور اين کشور، تهران همواره واشنگتن را به نقض توافق هسته اي انجام شده ميان ايران و ۱+۵ متهم کرده و خواستار پايبندي دولت آمريکا به برجام شده است.

از سوي ديگر، دولت ايالات متحده و «نيکي هيلي» نماينده اين کشور در سازمان ملل متحد ضمن تاکيد بر ناکافي بودن سختگيري هاي لازم در نظارت بر فعاليت هاي هسته اي ايران، سعي کرده اند تا طي ماه هاي اخير، ساير شرکاي غربي خود را براي افزايش تحريم هاي جديد عليه ايران به بهانه فعاليتهاي موشکي و مسائلي واهي همچون نقض حقوق بشر متقاعد سازند.

دراين راستا خبرنگار مهر گفتگويي با پروفسور «پل پيلار» رئيس سابق بخش تحليل عمليات سازمان اطلاعات مرکزي آمريکا (سيا) انجام داد که متن کامل آن در زير آمده است.

پيلار از اساتيد دانشگاه «جرج تاون» است و تاکنون مسئوليت هاي متعددي را بر عهده داشته که از جمله آنها مي توان به رياست واحد تحليل عمليات هاي سيا در شرق نزديک، خليج فارس و جنوب آسيا اشاره کرد. پيلار سابقه حضور در شوراي اطلاعات ملي آمريکا را به عنوان يکي از اعضاي اصلي آن نيز دارد.

*هيأت آمريکايي در نشست اخير شوراي حکام آژانس بين‌المللي انرژي اتمي در وين طي بيانيه اي اعلام کرد که هرگونه نگراني قابل اعتنايي در مورد برنامه هسته‌ اي ايران بايد بررسي شود. در اين بيانيه آمده است: آمريکا از بيانيه «يوکيا آمانو» مدير کل آژانس مبني بر اينکه آژانس بين‌المللي انرژي اتمي به ارزيابي اعلاميه‌هاي ايران ذيل پروتکل الحاقي ادامه داده و بازرسي‌هاي مبتني بر دسترسي تکميلي از سايت‌ها و ديگر اماکن ايران انجام مي‌دهد، استقبال مي ‌کند. معناي بازرسي هاي مبتني بر دسترسي تکميلي به سايت ها و اماکن (هسته اي) چيست؟ آيا اين دسترسي چيزي فراتر از پروتکل الحاقي است؟

دسترسي تکميلي به بازرسي تحت شرايط پروتکل الحاقي اشاره مي کند. بيانيه آمريکا به پروتکل الحاقي و استانداردهاي رعايت شده توسط ديگر کشورها که پروتکل الحاقي را پذيرفته اند، اشاره مي کند.

هر چند مخالفان برجام در آمريکا تلاش مي کنند مردم را با ارجاعات مبهم به «بازرسي هاي هر مکان، هر زمان» سردرگم نموده و به نظر مي رسد دولت ترامپ نيز به اين روند پيوسته باشد. با اين وجود بيانيه آمريکا در نشست آژانس بين المللي انرژي اتمي در محدوده آنچه در برجام مورد توافق قرار گرفته، است.

 *چرا آمريکا سعي دارد تا موضوع ابعاد نظامي احتمالي برنامه هسته اي ايران (PMD) را بار ديگر به آژانس ببرد؟

آنهايي که سعي دارند برجام لغو شود، حتي قبل از اجراي آن سعي در لغو کردن آن داشتند. البته مخالفان در حال حاضر رئيس جمهور آمريکا را کنار خود دارند و آقاي ترامپ بارها در مخالفت با برجام سخنراني کرده است.

مسئله PMD هميشه موضوعي بوده که مخالفان خواهان برجسته کردن آن بوده اند. با پايبندي ايران به برجام بر اساس اعلاميه هاي مکرر آژانس بين المللي انرژي اتمي، مسئله PMD همچنان به عنوان يک استدلال مخالف محبوب باقي خواهد ماند. به اين معنا که ايران ممکن است اقدامات مشکوکي به طور مخفيانه انجام دهد حتي اگر مخالفان نتوانند مدرکي دال بر نقض برجام ارائه دهند.

 *«يوکيا آمانو» با تاکيد بر اينکه آژانس در حال حاضر هيچ گونه نگراني درباره بند T برجام ندارد، در نشست اخير شوراي حکام آژانس گفته است که آژانس در حال راستي آزمايي پايبندي ايران به بندهاي مربوط به فعاليت هاي هسته اي ازجمله بند T  بوده است. به نظر مي رسد پيام يوکيا آمانو تا حد زيادي نزديک به سخنان نيکي هيلي، سفير آمريکا در سازمان ملل شده است. نظر شما چيست؟

مدير کل آژانس بين المللي انرژي اتمي اکنون در موقعيت بسيار حساسي قرار دارد. از يک طرف نمي تواند بيانيه و در خواست امريکا را ناديده بگيرد، از طرف ديگر او بايد حافظ راستي و امانتداري سازمان خود و بازرسي هاي انجام شده توسط اين نهاد مهم بين المللي باشد.

ارجاعات مبهم جهت بازرسي هاي بيشتر در واقع روشي است که دولت ترامپ مي خواهد ادامه يافته، بدون به مخاطره انداختن صلاحيت آژانس در انجام وظايفش از جمله نظارت بر انطباق با الزامات خاص در برجام.

*رضا نجفي، سفير ايران در آژانس تاکيد کرده که دولت آمريکا با محدودسازي بهره برداري ايران از توافق هسته اي هم متن برجام را نقض کرده و هم روح آن را؛ به ويژه درخصوص مفاد ۲۶، ۲۸ و ۲۹ توافق هسته اي، اين اقدام آمريکا اجراي موفق برجام را زير سوال برده است. اين بيانيه در حالي مطرح مي شود که آمريکا تحريم هاي جديدي به بهانه تروريسم و حقوق بشر عليه ايران وضع کرده است. در صورتيکه توان بهره برداري ايران از منافع حاصل توافق هسته اي محدود شود، چه بر سر برجام خواهد آمد؟

برجام بر اساس يک معامله خوب درک شده و اساسي تنظيم شده است. موافقت نامه اي که در آن ايران محدوديت هاي مشخص بر برنامه هسته اي خود و نظارت اضافي بين المللي را پذيرفته و در عوض تحريم هايي اقتصادي مشخص که در پاسخ به برنامه هسته اي آن تحميل شده بود، به حال تعليق در آمده يا حذف شده اند.

برجام شامل تعهدات اضافي براي طرفين غير ايراني نيزهست تا مانع فعاليت اقتصادي عادي ايران نشده به طوريکه منافع رهايي از تحريم ها را خنثي کنند. رعايت تمامي تعهدات در برجام براي طرفين ضروري بوده و ايران نمي تواند به تعهدات خود پايبند باشد، زماني که امريکا به تعهدات خو پايبند نيست.

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html